• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Interpretacja wyników badań na tarczyce i wątpliwości

Witam, zrobiłem komplet badań na tarczyce, mam 21 lat, jestem mężczyzna. Nie mam objawów chorej tarczycy z wyjątkiem wypadania włosów/ łysienia. Mam pytanie odnośnie wyników badań, czy niskie tsh ale będące w normie jest zagrożeniem ? Czy to prawda, ze przeciwciała TPO i TG nie powinny występować u osoby zdrowej ? Co prawda na wynikach jest pokazane, ze norma dla
TG I TPO JEST I mieszczę się w niej. Jednak przeczytałem na paru stronach, iż przeciwciała nie powinny występować u osoby zdrowej. Czy jest to prawda ?
TSH - 0,677    µIU/ml    0,350    4,940
FT3 - wolna trijodotyronina    3,42 pg/ml. 2,00 — 4,40
FT4 - wolna tyroksyna    1,33 ng/dl    0,93 — 1,70
P-ciała p/tyreoglobulinie    10,4 IU/ml    <115
P-ciała p/tperoksydazie tarczycowej ATPO    11 IU/ml       < 34,0
Prosiłbym również o komentarz co do powyższych badań. Pozdrawiam
pytanie zadane 24 października w Endokrynologia przez użytkownika dragoth11

1 odpowiedź

Szanowny Panie,    
przedstawione powyżej wyniki badań czynności tarczycy (TSH, fT3, fT4) oraz poziom przeciwciał przeciwtarczycowych znajdują się jak najbardziej w zakresach normy. Wahanie poziomu TSH jest normalną sytuacją, natomiast przy wyniku jaki został podany nie podejrzewamy żadnej patologii. To że jest on bliżej którejś ze skrajnych wartości przy braku objawów klinicznych choroby nie ma żadnego znaczenia klinicznego. To samo tyczy się poziomów fT3 i fT4. Co do przeciwciał anty-TPO i przeciw tyreoglobulinowych, w niskich mianach mogą one być obecne u osób zdrowych. Oczywiście te przeciwciała nie są w 100% swoiste i czułe, dlatego mogą występować w przypadku braku bezpośredniej choroby tarczycy. Wyniki przytoczone powyżej znajdują się w pełnej granicy normy, co znaczy że nie ma podstaw do podejrzewania jakiejś patologii dotyczącej tarczycy w Pana sytuacji.
odpowiedź 31 października przez (w trakcie specjalizacji z chorób wewnętrznych)