• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

interpretacja wyników badań

mam 33l jestem kobietą, mam powiększony węzeł chłonny na szyi-mała twarda gulka wielkości groszku, niebolesny, do tego jestem masakrycznie zmęczona, ciągnę nogi za sobą, po najmniejszym wysiłku odrazu chce mi się spać, częste bóle głowy i co jakiś czas nocne pocenie że można piżamę wykręcać, i kołatanie serca. zrobiłam morfologię ale chyba nic tam nie ma bo wszystko w normie....nie jestem w ciąży nie biorę żadnych leków, nie piję alkoholu i nie palę,  
WBC 5,36 K/μL 4,0 — 10,0
· NEUT 2,32 K/μL 1,8 — 7,0
· NEUT% ¯ 43,2 % 45,0 — 70,0
· LYM 2,41 K/μL 1,0 — 4,5
· LYM% 45,0 % 20,0 — 45,0
· MONO 0,4 K/μL 0,1 — 0,8
· MONO% 7,5 % 2,0 — 8,0
· EOS 0,05 K/μL 0,02 — 0,7
· EOS% 1,0 % 1,0 — 5,0
· BASO 0,03 K/μL 0,001 — 0,20
· BASO% 0,6 % 0,0 — 1,0
· LUC 0,15 K/μL 0,0 — 0,4
· LUC% 2,7 % 0,0 — 4,0
RBC 4,27 M/μL 4,0 — 5,0
HGB 13,1 g/dL 12,0 — 16,0
HCT 39,7 % 37,0 — 47,0
MCV 93,1 fL 80,0 — 97,0
MCH 30,7 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,0 g/dL 33,0 — 36,0
RDW 12,7 % 11,0 — 15,0
HDW 2,3 g/dL 2,2 — 3,2
PLT 301,0 K/μL 150,0 — 450,0
MPV 9,2 fL 6,1 — 11,0
PCT 0,28 % 0,12 — 0,36
PDW ¯ 47,2 % 47,7 — 59,3
%MICRO 0,2 %
%HYPO 1,3 %
%MICRO / %HYPO 0,2 %
Odczyn Biernackiego (C59) 2 mm/h < 20
Białko C-reaktywne (CRP) - ilosciowe (I81) <0,4 mg/dl < 0,500
pytanie zadane 10 sierpnia w Hematologia przez użytkownika Abi

1 odpowiedź

Szanowna Pani,    
faktycznie w wynikach badania morfologii krwi i crp oraz ob nie ma odchyleń od normy. Są to jednak oznaczenia nieswoiste tzn. w części przypadków chorób a w szczególności w ich początkowych fazach nie będą obserwowane jeszcze żadne odchylenia od normy. Istotne pytanie jest czy ten węzeł się powiększa i czy jego rozmiar jest powyżej 1cm. Powiększone węzły mają zazwyczaj jedną z dwóch głównych etiologii - poinfekcyjne lub związane z chorobami hematologicznymi. Jeżeli w niedawnym czasie przechodziła Pani jakąś infekcję to przemawiałoby to za pozaplaną etiologią. Niepokojące są natomiast niektóre objawy kliniczne zgłaszane przez Panią - szczególnie nocne poty, osłabienie tolerancji wysiłku osłabienie. Na pewno konieczne jest poszerzenie panelu badań laboratoryjnych - najlepiej w ramach poradni POZ - mocz ogólny, LDH, kreatynina, enzymy wątrobowe, elektrolity, TSH. Pokaże to czy źródłem problemów nie jest inne zaburzenie czynności narządów wewnętrznych. Do rozważenia byłoby również wykonanie badania USG powiększonego węzła chłonnego jeżeli nie będzie się on pomniejszał a dolegliwości nadal będą występować. W dalszej kolejności do rozważenia pozostanie pobranie węzła chłonnego do badania lub wykonanie treapnobiopsji szpiku kostnego.
odpowiedź 10 sierpnia przez (w trakcie specjalizacji z chorób wewnętrznych)