• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

z jaką listą zakupów chodzić do sklepu przy dnie moczanowej? osoba chora ma różne złe przyzwyczajenia proszę o pomoc

chory sam robi też zakupy i tu caly gwóżdż programu nie wie co może a co nie....:((
pytanie zadane 3 marca 2015 w Diabetologia przez użytkownika RABA

1 odpowiedź

Szanowna Pani,
Dieta jest istotnym elementem zapobiegania występowaniu ataków dny moczanowej. Jak zapewne Pani oraz choremu wiadomo, to kwas moczowy odpowiada za bolesne dolegliwości, a raczej jego nadmiar. Kwas moczowy jest końcowym produktem przemian związków purynowych, zarówno wytwarzanych przez nasz organizm, jak i dostarczanych wraz z pożywieniem. Jeśli puryn jest zbyt dużo, powstaje nadmiar kwasu moczowego. Nerki nie są go w stanie wydalić, a nadwyżka trafia m.in. do stawów. To zaś prowadzi do stanów zapalnych, co objawia się zaczerwienieniem, obrzękiem, rozgrzaniem i gwałtownymi bólami jednego albo kilku stawów, np. palucha, kciuka, nadgarstka lub łokcia. Ataki podagry nasila stres, nadmierne spożycie produktów o dużej zawartości związków purynowych, a także nadużywanie alkoholu. Najlepszym wyborem dietetycznym jest dieta wegetariańska wzbogacona w nabiał i jajka. Należy jadać regularnie cztery do pięciu małych posiłków dziennie, w odstępach dwu - trzy godzinnych. Kolację proszę spożywać cztery godziny przed położeniem się spać, aby nie dopuścić do zatrzymywania w organizmie kwasu moczowego, co wywołuje dolegliwości bólowe (odkładanie kwasu moczowego zwiększa się podczas snu). Potrawy powinny być chude, łagodne w smaku, gotowane, duszone bez obsmażania na tłuszczu albo pieczone. Jest spora grupa pokarmów, które bezwzględnie należy wyeliminować z diety. Należą do nich flądra, lin, frankfurterki, parówki, kaszanka, dynia, zielona fasolka szparagowa, kapusta czerwona i włoska, fasola, groch, soczewica, banany, melony, dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sandacz, sola, szczupak, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, krewetki, cielęcina, jagnięcina, wołowina (wyjątek to mostek wołowy), wieprzowina, kurczak pieczony, dziczyzna, gęś, zając. Zakazane są również brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, pieczarki, boczniaki, prawdziwki, rabarbar, kakao oraz kawa, mocna herbata, sosy i wywary mięsne, golonka, konserwy, czekolada, marynaty, ostre przyprawy. Proponuję zabieranie ze sobą tabeli produktów z uwzględnieniem zawartości kwasu moczowego, dzięki czemu podczas zakupów wszystko będzie jasne, chory będzie wiedział, czy może pozwolić sobie na dany produkt czy nie. Pozdrawiam
odpowiedź 31 sierpnia 2017 przez (w trakcie specjalizacji z chirurgii ogólnej)
...