• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Czy wysoka temperatura zabija właściwości miodu manuka?

Wiele stron informujących o zastosowaniu miodu manuka milczy na temat stosowania go w wysokich temperaturach. Na przykład w gorącej wodzie, jako słodzik do herbaty etc, inne potwierdzają lub zaprzeczają....jaka jest prawda? Czy miód manuka traci swoje właściwości w gorącej wodzie?
  • miód manuka
  • właściwości miodu manuka
  • właściwości miodu manuka a gorąca woda
  • miód manuka w gorącej wodzie
  • słodzenie mioedm manuka
pytanie zadane 7 maja 2014 przez użytkownika awe

1 odpowiedź

Ze względu na mnóstwo składników zawartych w miodzie manuka (w tym przeciwbakteryjny methylglyoxal, czy wiele innych o mniej znanych właściwościach fizycznych i biologicznych), najlepiej zachować zdrowy rozsądek w stosowaniu miodu w wysokich temperaturach - mam tu na myśli unikanie kontaktu miodu z napojami takimi jak np. herbata tuż po zaparzeniu, bezpieczniej jest odczekać kilka minut i dopiero wtedy dodać miód. Oczywiście większość składników nie ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury, niemniej bezpieczniej będzie "nie narażać" leczniczych właściwości miodu przez dodawanie go do bardzo gorących napojów.
odpowiedź 7 maja 2014 przez (specjalista neurolog)
...