• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Witam , mam nadmiar żelaza z wyników wynika,że mam 222,co powinnam jeść i czy to już jest bardzo groźny wskaźnik?

bolą mnie kostki w palcach u ręki lewej,ogólnie bolą mnie stawy a do tego teraz jestem dziwnie nadpobudliwa. Zupełnie nie wiem co mogę jeść,dotychczas jadłam dość dużo nabiału i lubię mięso.Proszę o pomoc!, jeśli chodzi o dietę,to też nie wiem jak mam sobie ją ułożyć :(. pozdrawiam Mariola.
pytanie zadane 30 listopada 2013 przez użytkownika Mariola

2 odpowiedzi

Istnieje wiele metod pozbycia się nadmiaru żelaza z organizmu. Po pierwsze, należy unikać alkoholu ponieważ powoduje on łatwą przyswajalność tej substancji w ciele człowieka. Do samej diety należy dołożyć aktywność fizyczną, wraz z potem człowiek wydala 1mg żelaza. Odpowiednie ćwiczenia pomogą w diecie szybko zredukować ten zawyżony poziom.

Żywności roślinne dostarczają trudno przyswajalnych wartości żelaza, więc powinny być stosowane w diecie. Można do takich produktów zaliczyć jagody, cebulę, kawa, zielona herbata czy owocach. Istnieją jeszcze metody wschodnie, które polegają na upuszczeniu krwi. Wiem, że może wydawać się to straszne, ale w gruncie rzeczy takie nie jest. O tą metodę, należy jednak zapytać się w specjalistycznym ośrodku.

Należy oczywiście unikać produktów bogatych w żelazo, a co do diety. To na śniadanie może być naleśnik z owocem i zieloną herbatą. Na obiad może być ryż, dobre brokuły i mięso, czyli tak naprawdę nic strasznego. Wiadomo, że obawa jest taka iż warzywa posiadają dużo żelaza, ale ten w warzywach jest trudno przyswajalny w organizmie, więc dieta na bazie warzyw może być jak najbardziej wskazana. Proszę pamiętać jeszcze o dobrym treningu i wypoceniu się, a na pewno szybko ustabilizuje Pani żelazo w swoim organizmie.
odpowiedź 2 grudnia 2013 przez użytkownika Basia
Lekarze często zalecają w takich przypadkach dietę wegetariańską. Podstawą diety powinny być warzywa, owoce, ryż, pieczywo pszenne. Produkty pochodzenia roślinnego zawierają żelazo, które jest słabo wchłaniane.

Jeżeli spożywasz dużą ilość mięsa to na pewno powinnaś je ograniczyć! Mięso najlepiej zastąp rybami (filety bez skóry). Jeżeli nie chcesz zrezygnować z mięsa, to przynajmniej nie jedz mięsa czerwonego i podrobów (zwłaszcza wątroby wieprzowej) - żelazo z tych produktów jest najlepiej wchłaniane.

Co do nabiału to postaw na produkty takie jak mleko, jogurt czy chudy lub półtłusty twaróg.

Ogranicz także spożywanie witaminy C - pomaga ona w dużym stopniu wchłaniać żelazo. Mam nadzieję też, że nie przyjmujesz żadnego suplementu diety z żelazem lub witaminą C w składzie. Dodam, że kwas foliowy czy witamina B12 także pomagają w wchłanianiu żelaza.

Zgodzę się też, że nie należy pić alkoholu i zwiększyć aktywność fizyczną.
odpowiedź 8 grudnia 2013 przez użytkownika Oli
...