• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Alergia pokarmowa a wstrząs anafilaktyczny

Witam. Mam alergię pokarmową na kakao (++), mąkę pszenną (++) oraz orzechy ziemne (++). Czy mając alergię na te pokarmy i w takim stopniu czy mogę dostać wstrząsu anafilaktycznego po ich spożyciu? Główne moje objawy to kłucie w jelitach po zjedzeniu tych alergenów. Omijam te produkty choć ciężko omijać mi czekoladę, ale jej nie spożywam, mimo że mnie kusi.
Ponadto czy będąc uczulona na orzechy ziemne nie mogę też spożywać orzechów laskowych lub migdałów? Dziękuję z góry za odp.
  • alergia pokarmowa
  • alergia
  • testy skórne
  • kako
  • alergia na kakao
  • alergia na mąkę
  • orzechy
  • wstrząs anafilaktyczny
pytanie zadane 11 lutego 2014 w Alergologia przez użytkownika Natalia B.

1 odpowiedź

Szanowna Pani,
Najgroźniejszym przejawem alergii pokarmowej jest wstrząs anafilaktyczny. Szczególnie zagrożeni są chorzy na astmę, a do najczęściej wywołujących pokarmów powodujących wstrząs należą właśnie orzeszki ziemne oraz inne, m.in. jajo kurze czy krewetki. Niekiedy dopiero intensywny wysiłek fizyczny wyzwala wstrząs po zjedzeniu jakiegoś pokarmu. Nie można wykluczyć możliwości wystąpienia wstrząsu nawet przy najniższym stopniu uczulenia. Dlatego tak ważne jest eliminowanie tych pokarmów z diety.
Uważam, że nie powinna Pani spożywać również innych rodzajów orzechów - mimo iż ryzyko wystąpienia objawów uczuleniowych jest tu znacznie mniejsze. Proszę pamiętać, że obróbka termiczna czy chemiczna wyżej wymienionych produktów może powodować powstawanie nowych alergenów. Pozdrawiam
odpowiedź 11 lutego 2014 przez (w trakcie specjalizacji z chirurgii ogólnej)
Alergia pokarmowa jak wygląda odczulanie?
...