• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

wynik tsh

Witam, od kilku miesięcy bardzo źle się czułam, zrobiłam sobie wyniki:
TSH mój wynik to 3,31 (norma 0,34-4,00)
FT3 mój wynik to 3,29 (norma 2,50-3,90)
FT4 mój wynik to 0,69 (norma 0,58-1,64)
TPO mój wynki to 0,80 (norma 0,00-9,00)
Dodam, że zrobiłam sobie badanie witaminy D3 25 (OH) i wyszło, że mam duży niedobór. Mój wynik to 10,0 ng/ml (norma 30,0-100,0). Byłam z wynikami u lekarza. Pani doktor powiedziała, że z tarczycą wszystko dobrze, ale może mnie łapać niedoczynność. Proszę mi powiedzieć z takim wynikiem muszę udać się do endokrynologa czy nie muszę się obawiać, coś nie tak z tarczycą? Proszę o odpowiedz.
  • wynik tsh
pytanie zadane 11 lutego w Endokrynologia przez użytkownika Monika

1 odpowiedź

Szanowna Pani,   
w chwili obecnej wartości wszystkich parametrów tarczycowych są w zakresie normy. Na razie nie ma żadnej konieczności do kontroli w ramach Poradni Endokrynologicznej. Zasadniczym pytaniem jest jeszcze Pani obciążenie rodzinne chorobami tarczycy - szczególnie u rodzeństwa i rodziców - czy ktoś leczy się z powodu np. choroby Hashimoto? Wtedy przy dodatnim wywiadzie jak najbardziej trzeba zachować wzmożoną czujność i okresowo kontrolować wartości TSH - głównie jednak skupić się na szerokiej gamie objawów które mogą występować w przypadku stwierdzenia niedoczynności tarczycy. Dodatkowo istotnym elementem mogącym wpłynąć na dalsze postępowanie jest Pani wiek i plany prokreacyjnej - w sytuacji gdy jest Pani kobietą starającą się o dziecko w takiej sytuacji - oczywiście po konsultacji z ginekologiem-endokrynologiem mogłoby być wskazane suplementowanie l-tyroksyny w pierwszym trymestrze a być może nawet jeszcze przed ciążą jeśli występują np. problemy z zajściem w nią. W trakcie ciąży dobrze aby TSH było nieco niższe niż Pani obecne. Te i inne wątpliwości mogą być rozwiązane dopiero w kontekście całej Pani sytuacji medycznej. Co do niedoboru witaminy D, obecnie (w jesieni i w zimie) większość polskiej populacji ma jej niedobór więc jak najbardziej można rozważyć doustną suplementację preparatami dostępnymi w aptekach. Co do potencjalnych przyczyn gorszego samopoczucia poza wymienionymi badaniami jest cała masa innych i ważniejszych do wykonania. W związku z tym proponuję tym bardziej zgłosić się do swojego lekarza rodzinnego z tymi problemami celem przebadania i wykonania ewentualnie dodatkowych badań laboratoryjnych.
odpowiedź 3 dni temu przez (w trakcie specjalizacji z chorób wewnętrznych)