• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Nawrót bólu jelit

Witam
Dziękuje bardzo za zainteresowanie się moim problemem
1 "czy poza problemami żołądkowo-jelitowymi występują u Pana jakieś inne choroby?" Tak po jodowa niedoczynność tarczycy /jod podawany dwu krotnie 2009 i 2010 w odstępie 12 m-c pierwsza dawka 13mCi druga 22mCi / obecnie Tsh 1,34  ulU/ml 0,27-4,2 / przy dawkowaniu Euthyrox N125 x2 w tygodniu ,Euthyrox N112 x5 w tygodniu
nadciśnienie tętnicze -  Leki które biorę to Telmix80 Metocard50 Normodipine10
2 " Pytanie jaką dietę i jakie ilości alkoholu Pan wcześniej spożywał. " do trzech butelek piwa w tygodniu przeważnie weekend , alkohol mocny to sporadycznie / imieniny , święta / jeśli chodzi o dietę to tak mięsa smażone  bardzo często pieczywo białe codziennie no i jestem fanem słodyczy czekolada cukierki czekoladowe oraz coca-cola pepsi
2 "W diagnostyce różnicowej należałoby się zastanowić nad chorobą genetyczną - wtedy w rodzinie u kogoś występowałyby podobne problemy - czy jest Panu coś na ten temat wiadomo. Co do innych przyczyn należy brać pod uwagę chorobę trzewną, zespoły nietolerancji pokarmowych, wpływ bardzo silnego stresu, stosowanie niektórych leków czy też różne postacie zakażeń przewodu pokarmowego. "
w mojej rodzinie / tata mama czy też rodzeństwo / nie było takich przypadków , faktycznie pracuje na stanowisku bardzo stresującym , od czterech lat nie mogę spożywać mleka śmietany serów twarogów ... pojawiają się bardzo nieprzyjemne wzdęcia kłucia w brzuchu-jelitach
3 " Rozumiem że objawy niepokojące takie jak spadek masy ciała, obecność krwi w stolcu, podniesiony poziom markerów nowotworowych itp. u Pana nie występują.  Nie występują , jedyny spadek masy ciała miał miejsce latem 2016r - 4kg z powodu powrotu po lekowej nadczynności tarczycy  TSH 0,531  mlU/ml /0,27-4,2/ - endokrynolog zmniejszył mi dawkę euthyroxu z N125 brany przez 7dni w tygodniu na taką jak podałem wyżej
Byłem ponownie u swojego lekarza rodzinnego z prośba o przypisanie mi ponownie czopków PENTASA 1g jednak odmówił  i do obecnego leku Anesteloc 40mg 2x1 dopisał na jelita Debretin 100mg 3x1  Sanprobi IBS  na cholesterol Roswera 10mg 1x dziennie /  obecnie Cholesterol całkowity 311,6 mg/dl / 115 - 190 /
no to by było na tyle
pozdrawiam
pytanie zadane 6 marca przez użytkownika Kristof

1 odpowiedź

Szanowny Panie,   
dziękuję za uzupełnienie informacji. Wobec tych dodatkowych wiadomości Pana problem wydaje się mieć jednak głównie związek czynnościowo-środowiskowy. Tzn. duży wpływ na dolegliwości ma charakter pracy, narażenie na stres oraz stosowana przez Pana dieta. Na pewno konieczne jest stosowanie statyny, dodatkowo bardzo dobrze na obniżenie cholesterolu robi regularny wysiłek fizyczny i zwiększona aktywność o umiarkowanym nasileniu. Potwierdzona nietolerancja produktów białkowych może forsować i wyprzedzać nietolerancje innych pokarmów, dlatego wtedy najlepiej skonsultować się z alergologiem i wykonać testy. Można też odstawiać pojedynczo dane pokarmy i empirycznie ustalić co jest przyczyną dolegliwości. Na pewno weryfikacji wymaga dieta, warto też przyzwyczaić się do stałych pór posiłku. Oczywiście należy zredukować pokarmy słodkie i gazowane napoje oraz jeszcze zmniejszyć liczbę spożywanego alkoholu. Dobrą informacją jest brak podobnych schorzeń w rodzinie, co zmniejsza ale nie wyklucza w 100% potencjalnych chorób genetycznych. Przy braku poprawy objawowej do rozważenia pozostaje konsultacja gastroenterologiczna.
odpowiedź 14 marca przez (w trakcie specjalizacji z chorób wewnętrznych)