• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Lista produktow spożywczych ubogich w żelazo

Dzień dobry,
szukając produktów ubogich w żelazo znajdowałam bardzo kontrowersyjne wypowiedzi.
Czy ktoś może znalazł jakieś sensowne linki?
Jaka klinika w Polsce jest najlepsza w leczeniu hemochromatozy?
Dzięki,  
Danuta
pytanie zadane 19 sierpnia 2016 w Gastrologia przez użytkownika danuta
zmienione kategorie 26 sierpnia 2016 przez użytkownika root

1 odpowiedź

Szanowna Pani,
Jeśli chodzi o dietę w hemochromatozie, to istnieją określone wytyczne odnośnie postępowania. Zalicza się do nich fakt, że aby zmniejszyć wchłanianie żelaza nie należy spożywać produktów bogatych w żelazo w jednym posiłku razem z produktami bogatymi w witaminę C, które ten proces nasilają. Ponadto obowiązuje bezwzględny zakaz spożywania alkoholu, ponieważ etanol nasila wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Niektóre gatunki czerwonego wina zawierają również znaczne ilości żelaza. Należy również wspomnieć, że nadmiar wapnia hamuje wchłanianie żelaza, dlatego należy jeść dużo nabiału: chudy ser czy jogurty. Lista produktów żywieniowych, które są niejako dozwolone w hemochromatozie: mleko i produkty mleczne: sery, maślanki, kefiry, makarony bezjajeczne, kasze drobne: kuskus, kasza jaglana, jęczmienna drobna, biały ryż, biała mąka pszenna, ziemniaki, niektóre owoce (nie wolno spożywać owoców jagodowych, czarnej porzeczki, truskawki, owoców dzikiej róży oraz owoców cytrusowych), kawa i herbata oraz nasiona zbóż. Zabronione natomiast są: ,,czerwone’’ mięso: wołowina, polędwica wołowa i wieprzowa, drób, wędliny, podroby, pasztety, żółtka jaj, ryby, mak, nasiona dyni, kiełki pszenicy, płatki pszenne, owsianka, szpinak, fasola, groch, orzechy, suszone morele, śliwki, soja ciemny chleb czekolada. Pozdrawiam
odpowiedź 28 sierpnia 2016 przez (w trakcie specjalizacji z chirurgii ogólnej)