W ramach tej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z tej witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
Wpisz pytanie:

Umów się na wizytę u specjalisty

Witaj w serwisie medPytania.pl, w którym możesz zadawać pytania innym użytkownikom i ekspertom, dzielić się wiedzą z innymi i zdobywać wiedzę na liczne tematy.

Prośba o interpretację wyników badań dziecka

Szanowni Państwo,

Zwracam się z ogromną prośbą o interpretację wyników badań krwi mojego 7,5 miesięcznego syna. Głównym celem badania było wykluczenie bądź potwierdzenie alergii, ponieważ testy (nie wiem na czym dokładnie polegają - dają dziecku coś do trzymania do rączki, alergen gdzieś kładą i jak piszczy to jest alergia, zasada jakiegoś rezonansu, mniejsza z tym-testy te wykazały alergie na białko mleka krowiego, gluten i kurz ) oto wyniki badań, będę wdzięczna za szybką odpowiedź…ponieważ niepokoi mnie morfologia…

Morfologia z rozmazem automatycznym:
RBC (C02) 5,01 MLN/QL        3,80-5,50
HGB 13,90 G/DL                     9,00-14,60
HCT 38,7%                              36-51
MCV 77,2 fl                              80,0-96,0 !
MCH 27,70 pg                            25,0-26,0 !
MCHC 35,9 /dl                            32,0-36,0
RDW-CV 12,6%                        11,5-15,0
RDW-SD 34,6 fl                          35-47 !
WBC (C30) 12,14 tys/ql                6,00-17,5
NEU% (C32) 23,0 %                  34,0-71,1 !
LYMPH% 67,4 %                          19,3-53,1 !
MONO% 7,3 %                              4,7-1,5
BASO% 0,2 %                             0,1-1,2
EO% 2,1%                                   0,7-7,0
NEU 2,79 tys/ql                             1,56-6,13
LYMPH 8,2 tys/ql                         1,2-3,7 !
MONO 0,9 tys/ql                           0,2-0,8 !
BASO 0,0 tys/ql                          0,0-0,1
EO 0,2 tys/ql                                 0,0-0,5
PLT (C66) 371 tys/ql                 200-360 !
MPV 11,0 fl                            7,0-11,0
PCT 0,4 %                               0,2-0,4!

Martwi mnie sporo wartości, które nie mieszczą się w normach, co to może oznaczać?????

Rozmaz manualny:
Neutrofile 24 % 15-45
Eozyno file 2 % 0-5
Monocyty 7% 0-8
Limfocyty 67% 45-75


Żelazo 101 qg/dl             45-180
Biochemia:
CRP (l81) 0,1 mg/l                0,0-5,0
Hormony:
Immunoglobuliny E (L89) 4,51 IU/ml               <15,0


I jeszcze jedno pytanie czy dziecko jest jednak na coś uczulone??? Z góry dziękuje za odpowiedź (dodam, że od jakiegoś czasu (ok.1,5 miesiąca) synek ma krostki na policzkach, nie znikają po żadnych kremach itp. policzki są całe wysypane, stąd podejrzenie alergii. Na wadze przybiera dobrze, może brzuszek ma trochę wzdęty tak mi się wydaję i trochę jeszcze ulewa po mleku, ale coraz mniej, do tego ma praktycznie wciąż zapchany nosek, nie ma kataru, używam soli morskiej, czyszczę nosek fridą kilka razy na dobę, ale wciąż jest zapchany i synek charczy/chrapie przez sen, lekarze odsyłają mnie,że takie charczenie i zapchany nosek to nic.....) pozdrawiam
pytanie zadane 25 grudnia 2013 w Pediatria przez użytkownika mamcia

1 odpowiedź

WITAM NIECH PANI WPISZE W GOOGLE  INTERPRETACJA WYNIKÓW BADAŃ I SPRAWDZI CO OZNACZAJĄ PARAMETRY PONIŻEJ LUB POWYŻĘJ   NORMY .TESTY ALERGICZNE MOŻNA WYKONAĆ PRYWATNIE Z KRWI NAZYWA SIĘ TO PANEL ODDECHOWY I WYBIERA SIĘ W JAKIM KIERUNKU SIĘ CHCE .JA ROBIŁAM W LUXMEDZIE 20 ALERGENÓW 140 ZŁ
odpowiedź 26 grudnia 2013 przez użytkownika niezalogowany
Serwis medPytania.pl ma charakter edukacyjno-informacyjny, nie konsultacyjny. Odpowiedzi na pytania mogą udzielać zarówno użytkownicy Serwisu oraz współpracujący z Serwisem lekarze i specjaliści. Odpowiedzi lekarzy i specjalistów współpracujących z Serwisem są podpisane tytułem zawodowym lub stopniem naukowym oraz imieniem i nazwiskiem. Wszelkie odpowiedzi mają jedynie charakter informacyjny i poglądowy. Informacje zawarte w odpowiedziach mają jedynie na celu ułatwienie dostępu do informacji medycznych i zastąpienie ewentualnych poszukiwań określonych problemów medycznych w literaturze medycznej i w żadnym stopniu nie mogą zastąpić wizyty u lekarza, gdzie przeprowadzany jest szczegółowy wywiad z pacjentem, badanie lekarskie i diagnostyka. Wydawca Serwisu nie ponosi odpowiedzialności za błędy, ani żadne konsekwencje wynikające z zastosowania informacji zawartych w Serwisie. Korzystając z serwisu, użytkownik akceptuje Regulamin.
...