• Rejestracja
Wpisz pytanie:
Mobile menu

Dieta niskopotasowa

W trakcie leczenia szpiczaka mnogiego schematem ctd, ( IV chemia) wyniki wykazały wysoki poziom potasu. Pacjent otrzymuje 2000 calperosu dziennie ( 4 x 500). Jaką dietę powinien stosować? Czego nie wolno jeść, a co jest dozwolone?
pytanie zadane 25 sierpnia 2015 w Choroby wewnętrzne przez użytkownika Dolorosa

1 odpowiedź

Szanowna Pani,  
przede wszystkim przy leczeniu szpiczaka mam nadzieję że jest kontrolowana funkcja nerek, ponieważ takie zaburzenia elektrolitowe w tej chorobie mogą wynikać właśnie z tego. Stosowany u tego pacjenta Calperos czyli wapń nie ma wpływu na stężenie potasu we krwi. Należałoby się również przyjrzeć czy w leczeniu nie znajdują się jakies leki oszczędzające potas (np. inhibitory konwertazy angiotensyny - stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego). Wreszcie najważniejsza sprawa czyli dieta. Wsród pokarmów zabronionych u pacjentów z tendencją do hiperkaliemii znajdują się przede wszystkim swieże owoce (głównie banany, truskawki, winogrona itp.) i warzywa (pomidory, ziemniaki). Istnieją pewne sposoby np. kilkukrotna zmiany wody w której gotuje się ziemniaki zmniejszające stężenie potasu w tych warzywach. Poza tym wszelkiego rodzaju orzechy, migdały, suszone owoce również są bardzo bogate w potas. Dozwolone są natomiast cukry i białka. W razie wątpliwości proszę poszukać przykładowych propozycji jadłospisów ewentualnie skonsultować się w Poradni Dietetycznej.
odpowiedź 25 sierpnia 2015 przez (w trakcie specjalizacji z chorób wewnętrznych)
...